8 martie 2010

Perdele si draperii

Rolul perdelelor nu este doar unul estetic. Ele au functia de a bloca patrunderea luminii si a sunetului in interior, a caldurii si a racelii venite de afara. Pe langa aceeasta, perdelele ofera unicitate si distinctie camerei tale.


Stiluri de perdele


In incaperile formale, inalte, se folosesc, ca in societatile aristocrate de alta data, trei randuri de draperii (doua de perdele si o draperie) agatate de cornize din lemn sau din fier forjat.



Perdele formale


Ultima moda in domeniu sunt perdelele incretite (adesea nealiniate sau in diverse lungimi) si draperiile care se trag si acopera in intregime fereastra. O alta varianta moderna este sa atarni materialul si sa-l strangi intr-o parte intr-un nod de diverse modele si stiluri sau sa-l invalui in jurul unei bare. De cele mai multe ori, acest tip de a aranja draperia se foloseste doar ca truc estetic.


Perdele prinse cu snur

Lungimea perdelelor si a draperiilor difera in functie de stilul incaperii. Cu cat mai lungi, cu atat mai formala si sofisticata va fi atmosfera creata. Totusi, lungimea maxima inseamna ca draperiile doar sa atinga podeaua. Lungimile mai mici creeaza un aer mai informal, relaxat, de zi cu zi. Tocmai de aceea, in bucatarie , spre exemplu, se va opta pentru un model de perdele pana la nivelul pervazului.


Perdele scurte colorate

Daca doriti sa creati o atmosfera romantica dormitorului, puteti opta pentru draperii lungi, bogate care sa se prelungeasca pe podea. Aveti grija insa ca nici perdelele si nici draperiile de orice lungime sa nu se afle in apropierea unei sobe sau a unui semineu.
Perdele stil romantic


Pe langa materialul din care este facuta perdeaua sau draperia, si modelul cornizei poate conferi un aer chic intregii decoratiuni. Este de la sine inteles ca o corniza din lemn masiv sau din metal cu capetele ornate va putea fi folosita cu mai mult efect intr-o camera inalta, spatioasa intr-un stil clasic sau baroc. In ceea ce priveste locuintele moderne sau mai putin spatioase, este preferabil sa optati pentru perdele din material fin, transparent, iar draperiile - cu mai putine volanase. Cornizele vor fi subtiri din inox, bambus sau vor fi inlocuite de sine speciale care mascheaza foarte frumos partea de sus a perdelelor.

Cornize simple din lemn



Cornize metalice cu varf ornat




Perdele agatate de sina


Trucuri pentru a ascunde defectele ferestrelor

Pentru ferestrele prea scurte, perdelele vor fi agatate imediat sub tavan atarnand pana deasupra podelei. In cazul in care ferestrele sunt deosebit de lungi, ele pot fi mascate cu niste cornize voluminoase, masive. In plus, puteti adauga linii orizontale suplimentare decoratiunii , care vor distrage atentia de la lungimea exagerata a ferestrei. Daca ferestrele sunt prea inguste, agatati perdelele in exteriorul lateral al geamurilor, iar draperiile vor acoperi doar putin din rama ferestrei, lasand cat mai mult geam la vedere. In sfarsit, pentru ferestrele prea late puteti alege un model de draperii format din siruri de textile verticale. Impresia creata va fi de incarcare, iar latimea ferestrei nu va mai atrage atentia.


Ferestre late

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu