Nu de putine ori am fost intrebati de ce un model de scaun ergonomic este mai scump decat un altul? Ce are in plus? Expertii MobilaMall.ro va raspund.
Daca va petreceti majoritatea timpului in fata unui birou este esential sa aveti un scaun confortabil. Dincolo de aspectele enumerate mai sus trebuie avut in vedere si faptul ca, munca la birou, desi este o activitate statica, poate duce la aparitia unui disconfort fizic in zona spatelui, gatului, umerilor, bratelor si picioarelor. Este esentiala ca alegerea sa tia cont de tipul de activitate pe care compania o desfasoara.
Care sunt elementele customizabile ale unui scaun ergonomic?
1. Rolele scaunului - Exista doua tipuri de role. In mod curent, scaunele office sunt dotate cu role de plastic. Aceste role pot fi inlocuite cu unele gumate in cazul in care se doreste o protectie in plus pentru pardoseala;
Role gumate |
Role plastic |
2. Pistonul cu gaz - ofera cel mai bun reglaj al inaltimii sezutului, ceea ce ajuta la mentinerea unei pozitii corecte a picioarelor si genunchilor; Ca accesoriu, scaunele cu piston pot fi dotate cu extensie pentru inaltarea scaunului;
Extensie |
3. Bratele reglabile - Bratele scaunului pot fi fixe sau reglabile. Cele reglabile in inaltime asigura o tinuta corecta a umerilor si a spatelui. Bratele captusite cu piele sau burete distribuie greutatea uniform, reducand presiunea asupra coatelor;
Brate fixe |
Brate reglabile |
4. Pernele - Pernele mai pronuntate in zona lombara sau sezutul din burete cu memorie urmeaza exact conturul corpului, oferind un suport uniform si reducand stresul in punctele de presiune;
5. Spatarul - Spatarul inalt, reglabil pe verticala sau cu perne speciale in zona capului, ofera o sustinere adecvata spatelui si gatului; Spatarul reglabil in zona lombara reduce presiunea din coloana vertebrala, scaunul adaptandu-se in functie de starea de oboseala a spatelui; Mecanismul sincron permite reglarea unghiului picioarelor odata cu inclinarea corpului, reducand oboseala din membrele inferioare si imbunatatind circulatia; Mecanismul pivotant si sezutul inclinabil au efecte similare in reducerea oboselii picioarelor si imbunatatirea circulatiei.
Ce inseamna de fapt ERGONOMIC?
1. POZITIA COATELOR: Asezati-va comod pe scaun, cat mai aproape de birou. Bratele trebuie sa fie paralele cu coloana vertebrala. Puneti-va palmele la nivelul suprafetei de lucru. Reglati inaltimea scaunului astfel incat coatele sa fie la un unghi de 90 de grade.
2. POZITIA COAPSELOR: Trebuie sa puteti sa va plasati cu usurinta degetele mainii sub coapse, in partea exterioara a sezutului scaunului. Daca scaunul este prea inalt, folositi un suport de picioare adecvat. Daca sunteti mai inalti si aveti loc pentru mai mult decat grosimea unui deget intre coapse si scaun trebuie sa aveti un birou mai inalt pentru a va putea inalta scaunul in pozitia corecta.
3. MASURATORI LA NIVELUL GAMBELOR: Stati cu spatele sprijinit de spatar.Aplecati-va putin in fata si incercati sa va introduceti pumnul strans intre spatele gambei si marginea sezutului. Daca nu puteti face usor acest lucru inseamna ca sezutul e prea mare, prea adanc. Ar trebui sa ajustati spatarul mai in fata sau sa introduceti un suport lombar suplimentar (cum ar fi o perna sau chiar un prospop rulat); sau sa va ganditi sa va luati un alt scaun.
4. SUSTINEREA ZONEI LOMBARE: Spatele dumneavoastra trebuie sa fie sprijinit de spatar si ar trebui sa existe o suprafata care sa arcuiasca zona lombara a coloanei vertebrale astfel incat sa nu puteti sta stramb nici atunci cand obositi. Aceasta sustinere este cruciala pentru a reduce stresul muscular. Daca stati stramb si tindeti sa va lasati in jos se exercita o presiune mare asupra discurilor vertebrale.
5. PRIVIREA: Stati comod pe scaun, cu spatele drept si inchideti ochii. Deschideti-i apoi incet. Privirea ar trebui sa va cada fix in centrul monitorului computerului. Daca ecranul este mai sus sau mai jos, va trebui sa faceti modificari, altfel gatul va obosi mult mai rapid.
6. SUSTINEREA BRATELOR: Inaltimea bratelor scaunului trebuie reglata astfel incat sa nu va ridice umerii decat foarte putin. Dotarea scaunului cu brate este foarte importanta deoarece astfel gatul si umerii sunt mai putin solicitati si nu aveti tendinta de a va apleca prea tare in fata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu