21 februarie 2010

Scari interioare

Scarile au o utilitate esentiala in cadrul unei case, avand rolul de a face legatura dintre doua nivele. Pe langa aceasta, modelul de scara ales trebuie sa aiba cateva caracteristici esentiale: sa se incadreze intr-un spatiu fix, sa se potriveasca designului de ansamblu al casei, sa fie facut din materiale rezistente, bine finisate, care sa ofere rezistenta in timp si sa fie si estetice. Sa nu uitam, ca scarile au o durata de viata mai lunga decat restul decoratiunilor din interior, ceea ce face necesar ca ele sa poata fi asortate eventualelor schimbari in timp facute designului casei dv.




Scari din marmura



Inainte de a va prezenta principalele modele de scari, trebuie sa cunoasteti cateva date tehnice esentiale astfel incat, chiar daca alegeti o echipa nespecializata sa va faca scarile, sa nu aveti parte de surprize neplacute. In primul rand, inaltimea treptei trebuie sa se incadreze intre 165-226 mm, in functie de spatiul de care dispuneti. Este de la sine inteles ca intr-un spatiu mai ingust, veti opta pentru trepte mai inalte. Totusi, inaltimea de la ultima treapta de sub tavan si tavan (locul in care distanta dintre varful capului dv. si tavan este minima) nu trebuie sa fie mai mica de 1900 mm, iar latimea treptei (spatiul in care incape talpa) , de minim 256 mm. In cele din urma, distanta dintre doi balusti succesivi ai balustradei nu trebuie sa fie mai mare de 100 mm, iar forta de apasare laterala asupra manei curente , de 80 kg/mp.

Scari drepte cu palier

Indiferent de forma scarii, treptele pot fi facute din lemn masiv, metal (inox), sticla sau pot fi zidite. In acest caz, mana curenta (balustrada) este cea care trebuie asortata interiorului locuintei. Exista posibilitatea sa nu puneti deloc balustrada, de dragul creerii unui design avangardist sau al unuia simplist.


Scari fara balustrada






Scara din sticla



Modele de scari




Scara simpla, in forma dreapta

Treptele nu sunt deformate, au forma dreptunghiulara, insa sunt rar intalnite in casele moderne deoarece partea de sus a scarilor este vizibila de jos. In plus, necesita un spatiu mai larg de desfasurare. Avantajul ar fi ca spatiul de sub scari poate fi inchis si utilizat drept debara sau dulap. Dezavantajul major ar fi ca, in cazul unei cazaturi, omul se va opri abia dupa ultima treapta ceea ce mareste pericolul de accidentare grava. Un truc pentru a salva spatiu este sa aveti trepte alternative, astfel incat lungimea scarii scade.
Scara dreapta cu balustrada din sticla
Scara dreapta cu trepte alternative
Scari cu palier
Scarile in forma de L sau de U au un palier sau doua (in cazul unora in forma de U). Palierele au avantajul ca partea de sus a scarilor nu se vede de jos, prin urmare beneficiaza de mai multa intimidate. Caderile sunt oprite de paliere si , desi acestea ocupa mai mult spatiu, exista artficii care pot micsora aceasta senzatie.
Scara cu palier
Scara in forma de U

Scarile in spirala

Scarile in spirala se desfasoara in jurul unui ax central, iar balustrada se afla in exteriorul scarii. Scara cu spirala patrata se numeste scara cu evantaie si are casa scarilor in forma patrata. Astfel, treptele vor avea marimi si forme diferite, ceea ce nu se intampla in cazul scarilor in spirala perfecta. Alegand un astfel de model de scara veti economisi spatiu, insa va trebui sa fiti foarte atenti la coborare pentru ca treptele sunt destul de inguste. In situatiile in care spatiul si bugetul va permite, puteti opta pentru o spirala mai larga cu trepte late, decorate. Acestea ofera un aer somptuos intregii incaperi.
Scara cu ax central
Scara metalica





Scara in spirala desfasurata

Scari elicoidale sau circulare

Acest tip de scari nu are un ax central. Ele pot fi construite in jurul unei platforme eliptice in forma rotunda sau ovala. Se poate construi chiar o forma elicoidala dubla (elice dubla). In aceasta situatie, doua randuri de scari sunt “impletite” astfel incat doua personae care se vad de la nivele diferite, de fapt nu se intalnesc deloc. Un exemplu de astfel de scara il puteti admira la castelul Chambord, de pe valea Loirei, Franta.


Scara circulara

MobilaMall.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu